niedziela, 27 stycznia 2013

Ciasto parzone

Ciasto parzone jest podstawą do przygotowania ptysi, eklerów, groszku ptysiowego czy blatów, które wykorzystany do wykonania Karpatki. Wbrew pozorom nie jest to ciasto trudne, ani pracochłonne.



Przygotowanie ciasta parzonego składa się z dwóch faz.
1) Zaparzenia mąki mieszaniną wody i tłuszczu
2) Rozprowadzenia zaparzonej masy jajami.


Składniki:
  • 250 ml wody (szklanka)
  • 125 g masła lub margaryny
  • 200 g mąki
  • 5 jajek
  • szczypta soli

W garnku gotujemy wodę z tłuszczem i odrobina soli. Na wrzący płyn wsypujemy mąkę, zmniejszamy ogień i mieszamy tak długo, aż stanie się gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ścianek garnka.


Zdejmujemy garnek z ognia, studzimy a do przestudzonej masy dodajemy kolejno jajka, cały czas ucierając.



Miękkie ciasto rozprowadzamy na natłuszczonej blasze łyżką lub wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką.
Wszystko zależy od rodzaju gotowego wyrobu, który chcemy uzyskać, gdyż ciasto to służy do pieczenia różnych ciastek i ciast. Karpatka, ptysie czy eklery to tylko kilka możliwości. Możemy wypiekać też groszek ptysiowy, paluszki, kulki i inne.Ograniczać może nas jedynie własna wyobraźnia :) 




Pieczemy 10 do 25 minut w temperaturze 180-200 stopni, zależnie od wielkości. Groszek ptysiowy 10 minut, ptysie 15-20, zaś karpatkę 25.


Należy pamiętać, że czas i temperatura pieczenia zależy od wielkości wypieku!

Uwaga!
Przez pierwsze 2/3 czasu pieczenia nie należy otwierać piekarnika bo ciasto opadnie!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print