poniedziałek, 28 stycznia 2013

Ciasto na pierogi gotowane


Każdy lubi pierogi, jednak nie każdy ma cierpliwość je lepić. Wbrew pozorom nie jest to wcale trudne zadanie, a jego realizację wspomaga dodatek ciepłej wody.

pierogi

Składniki:

  • 500g mąki
  • 1 jajo
  • 180ml CIEPŁEJ wody
  • sól

Na stolnicę przesiewamy mąkę, wbijamy jajko (lub jajka, jeżeli robimy z podwójnej ilości składników), dodajemy sól.

Następnie wlewamy powoli wodę i zagniatamy ciasto.

Dzielimy ciasto na części i przykrywamy aby nie wysychało.
Później z każdego kawałka toczymy wałeczek, który kroimy na kawałki a każdy z kawałków rozwałkowujemy na mały placuszek.



Jest tez druga szkoła mówiąca, że każdy kawałek ciasta należy rozwałkować na placek, z którego następnie wycina się koła lub kroi go na kwadraty i dopiero wówczas napełnia farszem.
Każdy może wybrać sobie swój sposób, ja preferuję ten pierwszy, gdyż jest mniej pracochłonny.

Na każdy placuszek nakładamy farsz i sklejamy zgrabnego pierożka.




Później zostaje już tylko gotowanie w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju.
Pierogi należy wrzucać partiami, zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować jeszcze 2-3 minuty. Następnie wyjąć łyżką cedzakową na wysmarowany olejem półmisek, co zapobiegnie sklejaniu się pierogów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print