- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Sprawdzony przepis!
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Przyjęło się, że w lecie najczęściej jemy chłodniki, czyli zupy na zimno. Jednak nawet w lecie zdarzają się dni chłodniejsze lub po prostu przychodzi smak na cieplejszą zupę. Dzisiejsza jest smaczna, prosta do przygotowania i tania. Jest również sycąca i kolorowa. Czego chcieć więcej?
Składniki:
Udka z kurczaka myjemy i gotujemy z nich wywar z dodatkiem soli. Następnie mięso z kurczaka obieramy od kości i odkładamy na bok, zaś bulion zatrzymujemy.
Cebule drobno kroimy, podobnie czosnek, a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której dusimy cebulę z czosnkiem i dodajemy mięso z kurczaka. Wszystko podsmażamy, oprószając pieprzem. Osobno podsmażamy oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki.
Do podgrzanego bulionu wrzucamy podsmażone mięso z cebulą, paprykę oraz pokrojone ziemniaki i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Wówczas wrzucamy osączoną z zalewy kukurydzę, zabielamy śmietaną i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Podajemy ciepłe.
Smacznego!
Składniki:
- 500 g kurczaka (u mnie 2 nóżki)
- 4 duże ziemniaki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka kukurydzy
- 200 ml śmietany
- Oliwa
- Sól
- Pieprz
- Zielona i czerwona papryka (opcjonalnie)
Udka z kurczaka myjemy i gotujemy z nich wywar z dodatkiem soli. Następnie mięso z kurczaka obieramy od kości i odkładamy na bok, zaś bulion zatrzymujemy.
Cebule drobno kroimy, podobnie czosnek, a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której dusimy cebulę z czosnkiem i dodajemy mięso z kurczaka. Wszystko podsmażamy, oprószając pieprzem. Osobno podsmażamy oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki.
Do podgrzanego bulionu wrzucamy podsmażone mięso z cebulą, paprykę oraz pokrojone ziemniaki i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Wówczas wrzucamy osączoną z zalewy kukurydzę, zabielamy śmietaną i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Podajemy ciepłe.
Smacznego!