- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Sprawdzony przepis!
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Uwielbiam ciasto francuskie, gdyż daje możliwości szerokiego zastosowania. Ponadto gdy korzystamy z gotowego, mrożonego ciasta, odchodzi nam najbardziej pracochłonna część.
Mimo tego tarta ta nie należy do szybkich dań. Jednak smak tej pomidorowej tarty, rekompensuje niedogodności związane z jej przygotowaniem :)
Składniki:
Świeże pomidory pociąć na ćwiartki, oprószyć solą, pieprzem, ziołami i łyżką cukru. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i opiec lekko, przez 20-25 minut.
Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Posypać cukrem i smażyć nadal, do uzyskania lekko złotego koloru.
Na patelnię (najlepiej z odpinaną rączką) wlać łyżkę oliwy i wsypać łyżkę cukru. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż do powstania karmelu. Na karmelu ułożyć opieczone pomidory oraz suszone pomidory, osączone wcześniej z zalewy.
Na pomidory wyłożyć karmelizowaną cebulę.
Całość przykryć ciastem francuskim, dociskając brzegi.
Patelnię wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 30 minut.
Po upieczeniu tarte odwrócić na duży talerz i posypać startym parmezanem.
Mimo tego tarta ta nie należy do szybkich dań. Jednak smak tej pomidorowej tarty, rekompensuje niedogodności związane z jej przygotowaniem :)
Składniki:
- 6 średnich, świeżych pomidorów
- 12 suszonych pomidorów z zalewy
- 500g cebuli
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 3 łyżki cukru
- sól
- pieprz
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 400g ciasta francuskiego
Świeże pomidory pociąć na ćwiartki, oprószyć solą, pieprzem, ziołami i łyżką cukru. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i opiec lekko, przez 20-25 minut.
Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Posypać cukrem i smażyć nadal, do uzyskania lekko złotego koloru.
Na patelnię (najlepiej z odpinaną rączką) wlać łyżkę oliwy i wsypać łyżkę cukru. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż do powstania karmelu. Na karmelu ułożyć opieczone pomidory oraz suszone pomidory, osączone wcześniej z zalewy.
Na pomidory wyłożyć karmelizowaną cebulę.
Całość przykryć ciastem francuskim, dociskając brzegi.
Patelnię wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 30 minut.
Po upieczeniu tarte odwrócić na duży talerz i posypać startym parmezanem.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje