Sprawdzony przepis!

Koulourakia, czyli greckie ciasteczka wielkopostne

Koulourakia to tradycyjne, postne ciasteczka przygotowywane w Grecji w Wielkim Tygodniu, zwykle we wtorek, lecz również w czwartek. Ich przygotowanie jest bardzo proste i mało pracochłonne, a to przecież w okresie przed Wielkanocą ważne by nie zamieszkać w kuchni.



O koulourakach pisałam już w zeszłym roku, przy okazji ich przygotowywania. Jednak te, które przygotowywaliśmy wczoraj miały może mniej wymyśle kształty, za to były zdecydowanie mniej obfitujące w produkty. Przede wszystkim były bez dodatku jajek, a tłuszczem dodawanym do nich
nie jest masło, lecz oliwa, dlatego nazywają się koulourakia ladera (gr. Κουλουράκια λαδερά) lub koulourakia portokaliou (gr. Κουλουράκια πορτοκαλιού). Szczegóły poniżej...

Składniki:
  • 1 (200ml) filiżanka oleju słonecznikowego
  • 1 (200ml) filiżanka oliwy z oliwek
  • 1 (200ml) filiżanka soku pomarańczowego
  • 1 (200ml) filiżanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • Szczypta zmielonych goździków
  • 4 filiżanki mąki



W dużej misce wymieszać olej i oliwę z cukrem, a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na pół godzin, by „odpoczęło”
Z masy, która powinna osiągnąć konsystencję plasteliny, lepimy tradycyjne kółeczka lub ewentualnie inne kształty.
Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przez 20-25 minut w 180 stopniach. Gdy ciasteczka się przyrumienią są gotowe.