środa, 15 maja 2013

Sos koperkowy


Banalnie prosty, a zarazem niesamowicie smaczny. Klasycznie podawany do jajek na twardo, w komplecie z ziemniakami. Może towarzyszyć potrawom z ryb lub mięsa.

Składniki:
½ litra bulionu
pęczek zielonego koperku
200ml śmietany
3 łyżki masła
3 łyżki maki
sól, pieprz


W rondelku rozgrzewamy masło, a następnie wsypujemy do niego mąkę, mieszając energicznie. Do utworzonej białej zasmażki, dolewamy bulion i doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Koperek myjemy, siekamy drobno i dodajemy do sosu. Wszystko gotujemy przez chwilę, po czym dolewamy, zahartowaną śmietanę… i gotowe.


5 komentarzy:

  1. Właśnie spożywam, pycha :-) nie ma to jak tradycyjne polskie jedzonko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszny sosik. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że smakuje. To także mój ulubiony, tradycyjny sos, dlatego zdecydowałam się umieścić ten przepis. Dziękuję i smacznego :)

    OdpowiedzUsuń