Sprawdzony przepis!

Pieczone ziemniaki w złocistej panierce


Na obiad składa się kilka kilka elementów. Może to być zupa, może być kawałek mięsa lub ryba podana z surówką oraz jakiś węglowodanowy dodatek. Na polskim stole królują ziemniaki, podawane w różnych formach i na różne sposoby, gotowane, pieczone, smażone.

pieczone ziemniaki
Jeśli lubicie pieczone w piekarniku, o delikatnej, złocistej skorupce, to wypróbujcie poniższy przepis.




Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżki musztardy
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 3 łyżki stołowe mieszanki przypraw do grilla
  • 1 łyżeczka papryki
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1 łyżka oregano
  • Sól 
  • Pieprz


Obrać ziemniaki i pokroić na kawałki.  Gotować w osolonej wodzie przez 15 minut. Przestudzić i zalać sosem sporządzonym z oliwy i musztardy. Dobrze wymieszać aby sos oblepił ziemniaki.
W innej misce wymieszać bułkę tarta z przyprawami. Dokładnie otoczyć ziemniaki w panierce i ułożyć na blasze.
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut, aż będą miękkie w środku i zrumienione na zewnątrz.